5 tipp kezdő sportolóknak

Oké, elhatároztad magad. Oké, megvetted a futócipőt, a tornadresszt, a squashütőt… bármit, ami a választott sporthoz kell. Fogadd meg az alábbi öt tippet, hogy a sportolás élmény, és ne kínlódás legyen. Ahogy olvasni, úgy mozogni is meg kell tanulni.

Melegíts!

Unalmas, de szükséges. Kellő bemelegítés nélkül megnő az izomsérülés vagy akár az izomszakadás veszélye, ellenben megfelelő bemelegítéssel maga a mozgás könnyedebbé válik, a végeredmény pedig tónusosabb, szebb izom lesz. Minimum tíz percet érdemes bemelegítéssel tölteni, és mozgás után legalább ennyi időt nyújtással. Aztán jöhet a forró fürdő és a meleg takaró.

Reális célokat tűzz ki

Ahogy az élet minden területén, úgy természetesen a sportban is szükség van türelemre. A sportolás oka általában két szó: plusz kilók. Nem szabad azt várni, hogy egy hét alatt lemegy a felesleg. Fokozatosan iktasd be az életedbe a mozgást, és várj… általában hónapok kellenek, hogy a megfelelő táplálkozással kiegészítve eltüntesd magadról a kellemetlen plusz súlyt.

Növeld az edzésszámot

Eleinte untig elég heti háromszor megemelni a súlyokat, vagy ráállni a futópadra, és a többit az étkezésre különösen odafigyelve pihenéssel tölteni. Szoktasd hozzá magad a sporthoz, fokozatosan növeld az adagot, és mivel nem profi sportoló vagy, hanem hobbiból mozogsz, heti öt edzés fölé ne menj.

A monotonitás ellenség

Biztos létezik olyan mozgásforma, amit szeretsz, hát kezdd azzal a sportolást, de figyelj! Három-négy hónap eltelte után iktass be újabb mozdulatokat, vagy akár új sportot is, hogy a szervezeted ne mindig monotonon ugyanazt csinálja. Az új gyakorlatok kihívást jelentenek, és jót tesznek az izomzatodnak is – sokkal gyorsabban fejlődsz, és a sport napi rutinból napi élménnyé válik.

Ne! Add! Fel!

Igen, megterhelő, igen nehéz, igen, sokszor mondaná az ember, hogy „köszönöm, én bedobom a törölközőt, végeztem, inkább kérek egy zacskó chipset és a kedvenc filmemet”. De lebegjen az folyamatosan a szemed előtt, hogy a sportolás nemcsak a plusz súlyt segít ledobni, hanem elűzi a stresszt, és örömöt ad cserébe… na meg egészséges és hosszú életet, amire minden ember vágyik. Felesleges lenne ennek ellenszegülni, és ha már megvan a szándék, az akarat, akkor nem szabad kútba dobni, csinálni kell.

 

Oszd meg velünk te is véleményed!
Név *
E-mail *
Üzenet *
Elküldöm a véleményem!Belépés
Belépés
A Kerülj lendületbe! Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Kerülj lendületbe! Csapata